Kawa speciality – idealna w podróż

Kawa to nie tylko jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Ze względu na swoją różnorodność w kwestii pochodzenia i nut smakowych, kawa speciality to doskonałe doświadczenie smakowe. To naprawdę kawa z najwyższej półki i to niekoniecznie tej sklepowej.

Kawa speciality – co to takiego?

Kawa speciality to segment kaw odznaczających się najwyższą jakością. Brzmi jak slogan, jednak ma to swoje praktyczne uzasadnienie. Po pierwsze są to kawy, które zostały ocenione na minimum 80 punktów w skali Speciality Coffee Association. Ziarna kawy speciality pochodzą z najlepszych plantacji, gdzie o ziarno dba się przez cały okres jego produkcji przez drzewka kawowca. Ziarna zbierane są ręcznie, gdyż plantacje znajdują się w trudno dostępnych terenach górskich, co zapewnia ich odpowiednie nasłonecznienie. Zebrane ziarna poddawane są selekcji i dopiero wówczas trafiają do palarni. W przypadku kaw znanych ze sklepowych półek – te elementy, ze względu na skalę, po prostu nie występują. Kaw aspeciality to zatem produkt super premium.

Nuty smakowe i pochodzenie

W Tengo Cafe znajdziesz kawy pochodzące z różnych rejonów światowego pasa kawowego. Wśród nich znajdują się kawy z Afryki, w tym kawy z Etiopii, Kenii czy Burundi. Miłośnicy lekkich i owocowych nut z wyższą kwasowością, z pewnością znajdą coś dla siebie w ofercie kaw pochodzących z Kolumbii, Brazylii czy Nikaragui. W ofercie naszego sklepu znajdują się również swoiste rodzynki, jak np. kawa z Indonezji. Każda z nich, ze względu na rejon z którego pochodzi, odznacza się specyficznymi nutami smakowymi, od czekolady, przez owoce, kwiaty i orzechy.

Tylko świeżo palona

Kawa speciality jest kawą, która jest palona w dość krótkim czasie. Dzięki temu, przy odpowiednim parzeniu, można wydobyć z niej głębie nut smakowych. Stopień wypalenia odróżnia ją od popularnych kaw znanych ze sklepów. Takie ziarna, są zazwyczaj mocno palone, po to aby ukryć niedoskonałości, nieselekcjonwanych ziaren. W Tengo Cafe znajdziesz tylko świeżo palone ziarna kaw.

Najlepsza do alternatywnych i tradycyjnych metod parzenia

Kawa speciality, ze względu na lekki stopień wypalenia idealnie sprawdza się w tradycyjnych i altarnatywnych metodach przenia. Smakuje znakomicie przygotowana zarówno jako klasyczna parzocha, ale również kawa przy użyciu dripa, Aeropresu, Slowpresso czy Chemexa.