You are currently viewing Wszystko o kawie – kawa speciality z Kolumbii

Wszystko o kawie – kawa speciality z Kolumbii

Kawa speciality z Kolumbii – wszystko, co warto o niej wiedzieć

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy speciality, to z pewnością nie raz słyszałeś o kolumbijskiej kawie, która już samą swoją nazwą elektryzuje. Egzotyczna kraina słynie z kawy dobrej jakości, jednak być może zastanawiałeś się kiedyś co faktycznie, że kolumbijska kawa speciality jest tak wyjątkową? Czym różni się od kaw z Afryki czy Azji? Dlaczego jest taka szczególna?

Dom na kolumbijskiej plantacji kawy
Plantacja kawy La Natucha w Kolumbii

Dlaczego kawa speciality z Kolumbii jest wyjątkowa?

Kolumbia to bez wątpienia kraj, który słynie w świecie z dwóch rzeczy. Jedną z nich, która zdecydowanie warta jest uwagi to kawa. Kolumbijskie ziarna kawowca uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Zawdzięczają to znakomitym warunkom pogodowym, licznym terenom o znacznych wysokościach oraz łagodnemu klimatowi. Na dużych wysokościach zdarza się, że kawowce rozwijają się pod osłoną bananowców w tropikalnym klimacie. Te warunki kształtują niepowtarzalny klimat, jakości i smak kolumbijskiej kawy speciality.

Kolumbijskie tereny górzyste charakteryzują się łagodnym klimatem i co najważniejsze, dość regularnymi opadami, co oczywiście wyśmienicie sprzyja hodowli kawowca. Jeśli do tego dołożymy dobrej jakości glebę, która jest bogata we wszelkie niezbędne minerały, a do tego jeszcze odpowiednią ilość słońca to uzyskujemy idealny przepis na idealne ziarna kawy speciality

Bogota stolica Kolumbii
Bogota – stolica Kolumbii

Unikalny proces zbioru i obróbki kawy speciality

Kolumbia to kraj, w którym hodowla kawy zajmuje dość znaczące miejsce w dochodzie narodowym. Kraj ten z pewnością trudno uznać za zamożny, to widoczne jest również na plantacjach kawy, które dość rzadko wyposażone są w nowoczesny sprzęt mechaniczny, który pomaga w uprawie kawowca. Ta sytuacja, z perspektywy jakości zbieranych ziaren, ma jednak swoje ogromne zalety, widziane z perspektywy kawosza.

Większość ziaren w Kolumbii jest zbierana ręcznie. Żadna dostępna obecnie maszyna nie jest w stanie zapewnić tak wysokiej jakości selekcji ziarna jak zbiór ręczny. Dzięki temu zbierający, dobierają tylko dojrzałe ziarna kawy. Kolejny etap to obróbka kawy. O ile w Afryce dominują w tej kwestii głównie metody suche, o tyle w Kolumbii dominuje mokra (washed) metoda obróbki kawy. Taka forma tego procesu sprawia, że profil smakowy kaw z Kolumbii jest czysty i przyjemnie zbalansowany, a kawy charakteryzują się wyższą, orzeźwiającą kwasowością. Warto również dodać, że szczególnie w ostatnich latach, popularności nabiera metoda obróbki kawy za pomocą miodu, która również przyczynia się do specyficznego profilu smakowego kolumbijskich ziaren speciality.

plantacja kawy w Kolumbii
Plantacja La Natucha, jak większość plantacji kawy w Kolumbii, posiada zróżnicowany teren upraw

Jaki smak ma kolumbijska kawa?

Kawa speciality z Kolumbii jest produktem dość uniwersalnym. Choć wyższa  kwasowość jest jej cechą rozpoznawczą, to jej smaki bywają bogate i harmonijne. Spotkamy odmiany o czekoladowych, karmelowych czy orzechowych nutach smakowych. Wśród kolumbijskich kaw spotkamy jednak również takie o zdecydowanie bardziej kwiatowych i owocowych nutach, a także zdecydowanie bardziej kremowym body. Ta uniwersalność sprawia, że kolumbijskie kawy nadają się praktycznie do każdej dostępnej metody parzenia. Polecamy jednak szczególnie te tradycyjne metody przelewowe jak chemex drip czy nieco bardziej nowoczesne jak Slowpresso czy Aeropress.

Dodatkowo, kawy z Kolumbii oferują różnorodność smaków, od owocowych i kwiatowych po bardziej subtelne i kremowe. Balans kwasowości, słodyczy i ciała sprawia, że idealnie nadają się zarówno do espresso, jak i kaw przelewowych.

Czy kolumbijska kawa to arabika czy robusta?

W Kolumbii uprawia i produkuje się głównie ziarna arabiki, które są lżejsze, słodsze i zdecydowanie bardziej aromatyczne w porównaniu do ziaren robusty. Dzięki temu, ziarna kawy z Kolumbii świetnie wypadają podczas lekkiego wypału, co delikatnie podkreśla ich nuty smakowe oraz gwarantuje wysoką jakość ziarna.

obróbka kawy w Kolumbii
Tradycyjne formy suszenia i obróbki kawy na plantacji La Natucha

Jak parzyć kolumbijską kawę?

Jak już wspomniano, kolumbijskie ziarna kawy speciality charakteryzują się duża uniwersalnością, z tego też względu można je przyrządzić na wiele sposobów:

  • Aeropress – wydobywa bogactwo smaku i daje pełne, miodowe nuty w filiżance.
  • Chemex – zapewnia czystość smaku, idealną dla nut kwiatowych i owocowych.
  • Cuppamoka – pełne body i intensywny aromat.
  • Slowpresso – daje intensywny, ale gładki profil smakowy.

Możesz także zabrać kawę z Kolumbii w każdą podróż i zaparzyć ją w przenośnych ekspresach do kawy, takich jak Nanopresso czy Pipamoka. Te niewielkie i praktyczne urządzenia, z pewnością wydobędą z ziaren Kolumbii głębokie nuty smakowe.

Dlaczego warto wybrać kolumbijską kawę speciality?

Jeśli szukasz kawy najwyższej jakości, która oferuje zarówno wyjątkowy smak, jak i różnorodność, kawa kolumbijska jest idealnym wyborem. Odkryj świat pełen aromatów i przekonaj się, dlaczego kawa z Kolumbii jest uważana za jedną z najlepszych na świecie!

W Tengo Cafe znajdziesz kawy z Kolumbii wypalane w najlepszych polskich palarniach.

Dodaj komentarz